Mijn uitrusting door de jaren heen

Mijn eerste spiegelreflex-camera was er een waarvan ik het merk al weer ben vergeten. Dit was een niet al te duur apparaat met nog een schroefdraad vatting.
Ergens rond 1983 heb ik mijn eerste "echte" spiegelreflex-camera gekocht. Dit was een Minolta 7000 die ik nog steeds heb.


Wordt echter niet meer gebruikt. Ik heb deze camera gekocht toen deze net uitkwam. Omdat deze in Nederland destijds erg duur was is deze in Duitsland gekocht, destijds voor ergens rond de DM 1.500,- met een standaard 50mm 1.7 lens. Al snel kwam er behoefte aan een kleine zoomlens. Dit werd de 28-85 3.5-4.5  met macrostand. Als snel werd dit mijn standaard lens die eigenlijk zeer zelden van het toestel kwam. Naderhand kocht ik er nog een 100-200 bij die ik voor een prikkie kon krijgen. Deze lens had een kleine beschadeging aan de buitenkant welke veroorzaakt was door een inbraakschade. Ik kocht deze van een schade-experts bureau voor Fl. 100,-. Destijds al een koopje.

In maart 2004 ben ik overstag gegaan en overgestapt op digitaal.
Mijn eerste digitaaltje was een Canon G5. Ik heb deze keuze destijds gemaakt om verschillende redenen, deze was betaalbaar, is compact maar je hebt toch iets in handen, is volledig handmatig instelbaar, heeft een draaibaar schermpje en 5 miljoen pixels.Een perfecte camera om mee te beginnen !
 
Maar, na een tijdje begint het natuurlijk weer te kriebelen en koop ik bij foto Henk Boom in Amsterdam een van de laatste verkrijgbare 7D's, een digitale spiegelreflex van mijn geliefde merk Minolta. Deze keuze wordt natuurlijk beïnvloed omdat ik nog een paar Minolta lenzen heb liggen !Wil je meer weten over de digitale Minolta's ? Klik hier !


Natuurlijk hoort er bij een spiegelreflex nog meer.

Om te beginnen zt er bij mijn "kit" een AF 17-35 2.8 (D) lens. Prachtige lichtsterke lens om weidse landschappen mee te fotograferen.

Als snel werd er een grip aan het toestel toegevoegd voor een handzamer gebruik bij staande opnames. Ander voordeel hiervan is dat er 2 accu's in kunnen of 4 normale penlites.

Als standaard lens heb ik hieraan een Minolta AF 24-105 3.5-4.5 (D) toegevoegd, de door mij momenteel meest gebruikte lens. Lekker compact en goede resultaten.

Ik was nog in het bezit van een "oude" Tele-zoom Minolta AF 100-200, maar kwam daar net iets mee te kort.
Dus ben ik op zoek gegaan naar een iets meer telelens. Het werd toen een Minolta AF 100-300 APO 4.5-5.6 (D), die ik over heb genomen van een vliegtuigspotter. Hij wilde een snellere lens.

Omdat ik Macro altijd al leuk heb gevonden ben ik begonnen met een setje tussenringen van Soligor, die ik gebruikte met mijn oude 50mm 1.7 of met de telelens. Maar het werken met tussenringen beviel me niet zo goed dat ik al snel verder ging shoppen naar een macro-lens. Dit werd de Minolta AF Macro 100mm 2.8. Naderhand is hier nog een Sigma APO Macro 180mm 1:3.5 bijgekomen, beiden 1:1 lenzen. Een Minolta AF 50mm Macro 2.8 die ik maar zeer kort heb gebruikt heb ik onlangs weer van de hand gedaan en iemand anders blij mee gemaakt.

Naderhand heb ik nog de bekende "beercan" van Minolta op de kop kunnen tikken, een telezoom 70-210, een oerdegelijke lens die ik momenteel het meeste gebruik tijdens het voetballen van onze Job.

Voor het all-round gebeuren als ik eens maar 1 lens mee wil nemen heb ik een Tamron AF Aspherical XR LD (IF) 28-300mm 1:3.5-6.3 liggen ( een hele mond vol voor een zeer compacte lens met een groot bereik ).
Helaas zijn de filtermaten van de diverse lenzen bijna allemaal anders zodat ik er een heel arsenaal polarisatie filters bij heb moeten kopen.

Als flitser heb ik me eerst de Minolta 3600 HS (D) aangeschat en deze later weer verruild voor een 5600 HS (D) met iets meer power en mogelijkheden.

Met de nodige foto-tassen, rugzak en koffers heb ik dus momenteel voorlopig wel genoeg materiaal. Als enige wens staat er nog een Sigma 170-500 op mijn lijstje. Na enige tijd zoeken heb ik deze ook op de kop kunnen tikken. Een Belg bood deze te koop aan op Marktplaats. Niet al te duur, enige nadeel was dat deze opgehaald moest worden.

Het zijn niet allemaal SUPER-TOP-lenzen ( want deze gaan ver over de € 2.000,- per stuk ) maar voor mij voldoende. Hoef er gelukkig niet mijn brood mee te verdienen.We schrijven nu juni 2007 en iik heb uiteindelijk besloten om AL mijn Minolta spulletjes te koop aan te bieden via Marktplaats.
Ook de plek waar ik de meeste lenzen e.d. vandaan heb.
Het wordt tijd om over te stappen op iets professionelers.
Met de lenzen die ik bij de Minolta gebruikte mis ik toch net dat ene beetje.
Een aantal lensjes gebruik ik eigenlijk maar zelden en de lenzen die ik het meest gebruik beginnen me een beetje tegn te vallen qua snelhied en scherpte.
Ook het feit dat Minolta inmiddels helemaal door Sony is overgenomen maakt de keuze iets makkelijker.

Na lang wikken en wegen besluit ik over te stappen op Canon.
Het is een 30D geworden. Toch een professionele camera. De hoogste in dit segment momenteel. Daarna zit je bij de full-frame camera's.
Mijn voorkeur ging uit naar de 40D waar al allerlei geruchten van de ronde deden, echter deze is op het moment van aankoop nog niet op de markt. De vakantie nadert en om nou zonder toestel op vakantie te gaan lijkt me helemaal niets.
De 30D it is !

Maar..............na de vakantie kriebelt het weer. Inmiddels is de 40D op de markt. 
Op dat moment heb ik zelfs in mijn hoofd om over te stappen op Nikon en wel de D300 die inmiddels ook uit is.

In de vergelijking ( kan het toch niet laten ) blijkt de 40D t.o.v. de Nikon D300 voor mij toch een betere keuze.

Inmiddels ben ik dus in het bezit van een schitterende Canon 40D met de nieuwste snufjes erop.
De 30D met de Tamron lens die ik erbij gebruik behoudt ik erbij als 2e body, je weet maar nooit.

( kijk voor mer info op Canon 40D info )
    
De lenzen die ik bij deze camera mag gaan gebruiken zijn het standaard-kit-lensje, een 18-55, die eigenlijk maar heel weinig uit de tas komt. Eigenlijk een lensje dat je in het kanaal moet gooien, maar ja, is ook zonde. Gelijkertijd stap ik over op een range professionele lenzen van Canon.
Als standaard lens heb ik gekozen voor de  EF 24-105 f/4 L IS USM . Constante lichtsterkte van 4.0 en supersnel met de autofocus.

Voor het telewerk is mijn keuze gevallen op de EF 70-200 f/2.8 L IS USM, een supersnelle lens met een prima lichtsterkte.
Heb nog even zitten denken aan de 100-400, maar deze was een schuif-zoom-lens en hier ben ik niet kapot van.
Als aanvulling is er een 2x teleconvertor aan toegevoegd.
Voor het Macro gebeuren was het iets lastiger. Bij de Minolta had ik de 50mm, de 100mm en een 180mm.
Om dit allemaal nieuw aan te schaffen werd me net iets te veel en is mijn keuze gevallen op een Sigma 150mm f/2.8 EX DG HSM.
Een lens die eigenlijk tussen de veel gebruikte 100mm en 180mm inzit. In het gebruikt ontpopt deze zich als een schitterende macrolens.

Omdat gebleken is dat fotograferen vanaf statief toch wel betere resultaten geeft heb ik als statief momenteel een
Gitzo GT3530 in gebruik met een Novoflex miniconnect snelkoppeling, waardoor de camera of lens direct en snel vast zit op het satief. Als balhoofd de veelzijdig verstelbare Gitzo G1275M.

                                   

Daarnaast heb ik me onlangs nog een andere flitser aangeschaft. Eerst had ik een Metz44 AF-C, momenteel de Canon 430 EX.
                   

Nu moet ik voorlopig weer even tevreden zijn en me helemaal gaan storten op de fotografie.
Aan de uitrusting mag het niet meer liggen.


Inmiddels is het mei 2009 geworden.
Ik heb mijn 40D voor een redelijke prijs kunnen verkopen en heb me de nieuwe 50D aangeschaft.
Met nu 15,1 miljoen pix moet het toch goed gaan.
Ook allerlei nieuwe snufjes kunnen alleen maar weer bijdragen tot mooiere foto´s, hoop ik.
Een linkje naar de 50D vind je hier beneden ( Engelstalig ) en een fotootje volgen nog.

Info Canon 50D

Tot zover.


Leuke link naar info over allerlei lenzen
Terug naar boven, klik hier.
Terug naar de Startpagina, klik hier.