Fotocursus bij Geurt Besselink

Op deze pagina wil ik vertellen over de fotocursus Natuurfotografie die ik aan het volgen ben bij bij Geurt Besselink.


Het begin:
Eddy, een vriend, heeft me al heel lang geleden eens gevraagd om samen met hem een fotocursus Natuurfotografie te gaan volgen. Deze wordt verzorgd door een gerenomeerd fotograaf uit Apeldoorn. Zijn naam is Geurt Besselink.
De eerste avond breekt aan !
We vertrekken ruimschoots op tijd, zo rond 16.30 uur in Weert richting Apeldoorn. De bedoeling is er redelijk op ons gemakje naar toe te rijden, onderweg een hapje te eten en tegn half acht bij Geurt op de stoep te staan. Helaas, tussen Eindhoven en Den Bosch is er 17 km file na een ongeval. Tijd genoeg dus om te praten over de avond die ons te wachten staat. Na ruim anderhalf uur zijn we 75 km opgeschoten. We moeten er nog een kleine 90 ! Richting Apeldoorn weer file !
Gelukkig heb ik een 3-tal broodje meegenomen die we maar verorberen. Om 19.25 draaien we pas de straat bij Geurt in ! Net op tijd. Geen echte eetstop gehad dus.
De deur is open zodat we gewoon naar binnen kunnen. We worden in de huiskamer annex cursus-lokaal door Geurt ontvangen en maken kennis met een aantal andere cursisten. Na ons arriveren er nog een paar. tenslotte zijn we met z'n tienen, de limit voor deze lokatie.
Geurt vertelt dat dit nog tijdelijk is, hij heeft voor de toekomst alvast ergens in de buurt een zaaltje gehuurd. Jammer misschien, dit heeft wel wat.
In eerste instantie vertelt Geurt iets over zijn eigen fotografie-leventje en hoe hij de cursus voor zich ziet. Hierna volgt een korte voorstelronde van de cursisten waarin iedereen even kan vertllen wij hij of zij is, met welk fotoverleden, voorkeuren m.b.t. fotografie en wat te verwachten van deze cursus.
Van de 10 personen ( 2 vrouwen, 8 mannen ) fotograferen er nog 2 met een analoge camera, beiden voornamelijk dia's. De rest is omgeslagen naar een digitale spiegelrefelx.
Verdeling was volgens mij 5 x Canon, 3 x Nikon ( o.a. Eddy ) en 2 x Minolta ( waaronder ikzelf ). De een heeft een goedkopere, een ander weer een topmodel camera.
Geurt begint de cursus met een aantal zaken toe te lichten en uit te leggen. Vanavond staat een stukje algemeen en landschappen fotograferen op het programma. Inhoudelijk ga ik daar hier natuurlijk niet op in, wil je dit weten, volg een van zijn cursussen.
Wat ik er wel van kan zeggen dat deze avond zeer verruimend heeft gewerkt. Je ogen gaan er van open. Indrukwekkend te horen hoe je een foto eigenlijk zou moeten maken ! Klinkt raar, maar is wel de waarheid. Zelf maak ik ruim 25 jaar foto's, waaronder ook veel in de natuur. Dacht zelf dat er altijd wel aardige plaatjes bij zaten, maar je gaat de foto's nu vanuit een heel ander perspectief bekijken. Super !

Rond de klok van 10-en is de avond voorbij v.w.b. de cursus. We krijgen allemaal de opdracht mee naar huis om voor de volgende week 3 foto's ( digitaal ) of dia's mee te nemen van een landschap. Deze zullen dan in de groep worden besproken en beoordeeld. 10 personen x 3 foto's x 2 minuten per foto, ben je toch weer een uurtje verder.

De rest van de volgende avond zal besteed worden aan Macro-fotografie.

De terugreis naar Weert verloopt soepeltjes. Aangereden om 22.15 uur en om 23.25 staan we weer 165 km verderop thuis op de oprit. ( waren dat flitspalen of fotoflitsers onderweg ?? )

Onderstaande foto's gaan volgende week ter beoordeling mee richting Apeldoorn.
Ik heb afgelopen zaterdag nog geprobeerd een paar andere "shots" te maken, maar deze bleken achteraf tegen te vallen.

2 Foto's genomen bij de Ijzeren Man in Weert

Onderstaande foto is genomen bij het dorpje Sinard in de Franse AlpenDe eerste fote werd als " warrig " en "onrustig " beoordeeld. Jammer, ik vind het wel een leuk plaatje, maar na enige uitleg begrijp ik het wel. Ook een echt onderwerp welk duidelijk herkenbaar is ontbreekt hier. Ik bestempel me zelf maar als "chaoot". Blijkt wel dat er meerdere in de groep zitten die chaotisch ( tenminste hun foto's ) overkomen. Maar hierdoor ontstaat er natuurlijk wel een onderlinge band.
De 2e foto was wel goed. Er zit een lijnenpatroon in en de opbouw van de foto is goed.
De 3e foto. Leuke compositie, maar de voorkant van die grote rol hooi is veel te donker. Beetje bijwerken met Photoshop dus ! ook jammer van die ene elektriciteitsmast op de achtergrond, maar hier ontkom je in Frankrijk helaas niet aan. Volgende keer dus beter opletten.
Hier beneden het resultaat na een beetje fotoshoppen.


Het is inmiddels zaterdag 11 november geworden.
Eddy en ik trekken na de middag het bos in en wel de Laurabossen in Weert, achter de golfbaan. Hier gaan we op zoek naar het nodige materiaal om het geleerde betreffende Macro in de praktijk te brengen. Al snel hebben we een leuk klein blauw paddestoeltje gevonden en hier worden natuurlijk een paar shots van genomen. Maar, ongeduldig als we zijn, lopen we snel door. Na verloop van tijd ontdekt Eddy een leuk klein paddestoeltje van ongeveer 2 cm op een boomstronk. Hier gaat het dus gebeuren. Alle zeilen ( lenzen ) worden bijgezte om deze mooi op de foto te krijgen. En het lukt !


Door het gebruik van een 300mm lens en macro tussenringen komt er toch een prima foto tevoorschijn.

Ondertusen probeer ik het eens met een paar andere paddestoeltjes een eind verderop, maar deze blijken achteraf niet zo een succes.  We proberen op verschillende lokaties onze "kennis" uit. Voor mezelf ondervindt ik dat nu ik er echt op uit ben, dit lastiger is als wanneer we normaal door de natuur wandelen en mijn oog op iets valt. Dan komen de leuke foto's bijna vanzelf. Nu is het wat meer gedwongen.
We gaan zelfs zo ver dat we een stronk met een aantal paddestoelen op een paal leggen om een beter standpunt te hebben om ze m.b.v. een statief te fotograferen. Is wel lachen. Maar je moet toch wat !
In totaal zijn we zo een uurtje of 3 in het bos geweest en hebben de nodige foto's genomen.
Thuis gekomen begint dus het uitsorteren.
De volgende foto's zijn mee naar Apeldoorn gegaan. Van de middag in het bos vond ik er geen goed genoeg om mee te nemen. Heb toen mijn archief maar geraadpleegd.
De reis naar Apeldoorn op 18 november verloopt redelijk vlekkeloos. We hebben zelfs nog tijd voor een hamburgertje onderweg en staan om 19.15 bij Geurt aan de koffie.Een mooie Arendskelk gefotografeerd in de Botanische tuinen van Blanes, Spanje in mei 2006.Een leuke Libelle op een paaltje aan een rivier in de Auvergne-Frankrijk, juli 2006Mooie paddestoeltjes in Weert. Hier fiietste ik al bijna 2 weken elke dag langs en dacht "had ik mijn toestel maar bij me". Op zondag 5 november was het eindelijk zover dat ik er MET toestel naar toe ging. Twee dagen later waren deze paddestoelen verdwenen ?
De laatste 3 foto's werden op de cursus allemaal goed beoordeeld.

De derde avond zal in het teken staan van vogels en dieren.

Op woensdag 22 november vertrekken we tegen half 5 weer vol goede moed richting Apeldoorn.
Door een ongeluk  in de buurt van Arnhem doen we er deze keer weer ruim 3 uur over !
Om 19.40 vallen we bij Geurt binnen, ze zijn NET begonnen. Gelukkig kunnen we een kopje koffie pakken en sluiten ons snel aan bij de groep. Benieuwd naar wat iedereen op de gevoelige sensor heeft kunnen vastleggen.
Er komt van alles voorbij. Opmerkelijk is het aantal meeuwen en andere vogels. Schitterende plaatjes zitten er bij, zeker die een van een ooievaar in vogelvlucht. De moeite waard. Verder krijgen we o.a. een aantal paarden, bizons uit Amerika en honden te zien.
Ik zelf heb de onderstaande foto's meegenomen. Afgelopen zaterdag ben ik de Weerterbossen in getrokken.
Eerst was ik naar Doris, een Weerter boswachter, gegaan. Deze vertelde me dat de tijd van de reeën pas echt in januari was. Omdat men in het Weerter bos een aantal herten heeft uitgezte besloot ik daar mijn kans te gaan wagen. Helaas is dar alles afgezet. Rustgebied !.Echter, ik had geluk. In de verte zag ik een jong ree staan. Over een afstand van ongeveer 500 meter ben ik in een uur tijd dichterbij geslopen om dit goed in het vizier te krijgen. Bijgevoegde 2 foto's van het ree waren o.a. het resultaat.Deze foto werd wel als goed beoordeeld, de kleuren waren beter als de onderstaande. Alleen jammer van de oortjes.Bovenstaande foto werd v.w.b. compositie beter beoordeeld als de 1e foto. Kleuren hadden iets warmer mogen zijn.

Omdat ik niet allemaal foto's van het ree mee wilde nemen heb ik onderstaande 2 foto's ook nog meegenomen.
Eigenlijk was de afspraak 3 in totaal, maar het is zo moeilijk kiezen !


Dit eekhoorntje fotografeerde ik begin juni in de bossen bij de Ijzeren Man in Weert.
Het enige wat hieraan is veranderd is dat er een uitsnede is gemaakt van de originele foto, waar wat te veel groen in zat.Deze haan verblijft in de kinderboerderij bij de Ijzeren Man in Weert, gefotografeerd op 10 oktober 2006.
Hiervoor moet ik nog een keer terug. De pootjes staan er niet helemaal op  en de balk waar de haan op zit mag iets meer zichtbaar zijn. Benieuwd of me dit nog lukt. Dat beest bleef n.l toen al bijna niet stil zitten.

Na de fotobespreking de 22e ging de cursus verder met het bespreken van allerhande zaken die betrekking hebben op digitale fotografie en de bewerking van foto's middels Photoshop.

Op zaterdag 25 november stond een velddag gepland op de Veluwe.
Wegens slechte weersverwachtingen gaat dit helaas niet door. Ik had mijn fotorugzak er al voor klaar staan en de broodjes uit de diepvries gehaald. Helaas. Wordt verschoven naar 2 december.


Inmiddels is het 2 decmber geworden.
Om 05.15 uur  loopt de wekker af. Eddy staat om 05.45 uur voor de deur. Om 06.00 uur kunnen we aanrijden. We worden rond 08.10 verwacht op een parkeerplaats in de buurt van het Kootwijkerzand. Door de rijstijl van Eddy zijn we er als eerste. Na ons komt Theo aanrijden. Wat een verrassing, hij heeft de kofferbak vol met koffie en verse croissantjes. Heerlijk. Als iedereen er is ( Geurt als laatste ) gaan we op weg naar de lokatie. We rijden naar het Kootwijkerzand. Hier aangekomen worden we met z'n allen naar een boom gedirigeerd. De meest gefotografeerde boom hier in de buurt.


Hier is de eerste opdracht, zoek een lokatie uit van waar je de meest mooie foto kunt maken. Dit standpunt was toevallig door Eddy uitgekozen.
Na bij deze boom een ieders standpunt te hebben bekeken en beoordeeld ging het verder naar een duintje. Op dit duimtje lag DE tak van Geurt. Hier moesten we op de buik om een leuk shot te kunnen maken. Wel lachen, 10 van die zotten om een tak ! Maar je leert er wel van door naar een ander te kijken en te luisteren.
Het resultaat van "mijn" tak zie je hier beneden. 

Op weg naar deze tak bleef ikzelf iets achter en ontdekte onderstaande takkenpartij. Dacht zelf dat dit een leuk plaatje zou worden. Op de evaluatie de woensdag erna was wel een opmerking dat er een beetje veel "rommel " in de buurt lag, maar zelf vind ik dit niet zo storend. Zie het meer als aangespoeld wrakhout.
Een andere foto die ik heb gemaakt van de tak, was er eentje van verder weg. Vond de lijnen die je hierin terug ziet wel aardig. Op advies van Geurt heb ik hier wel een beetje zand onderin weggesneden. Dus iets meer een landscape van gemaakt.

Na de tak werd er weer naar een andere boon getogen. Deze werd wederom door iedereen van alle kanten gefotografeerd. Plots ontdekte iemand een stelletje paddestoelen in de zand. DIT was weer een nieuw onderwerp en weer gingen er aan aantal op de buik in het zand om deze op de gevoelige sensor vast te leggen.
Nadeel bij deze foto is dat er te weinig zand aan de voorkant zichtbaar is. Hier was n.l. een mooi duintje van aangewaaid zand te zien. Helaas zag ik dat niet tijdens de foto maken.

Rond de klok van twee uur zat de dag er op v.w.b. foto's maken. Terug naar de auto dus waar onder het genot van een kopje koffie nog even werd nagebabbeld over deze ochtend.
Om een impressie te krijgen van deze dag kijk op de speciale fotopagina hierover met foto's van Eddy en mij. ( link hiernaar toe komt nog ! )

Na van elkaar afscheid te hebben genomen zijn wij nog doorgereden naar Foto Konijnenberg in Den Ham. Waren we toch in de buurt !? Hier heb ik mijn camera maar eens een goede beurt laten geven. De sensor zat vol stofdeeltjes. Dat is het nadeel van een digitaaltje als je op het Kootwijkerzand met veel wind regelmatig je lenzen wisselt. Tevens zat de hele camera onder de zand en deze werd dus ook gelijktijdig goed gereinigd.
Hierna weer op weg naar huis en rond de klok van 19.00 uur was het thuis snel het resultaat van de dag bekijken.

Woensdag 6 december was alweer de laatste avond van deze cursus en we vertrekken weer richting Apeldoorn.
Gelukkig ditmaal na een trip zonder files, met als gevolg dat we véél te vroeg in de buurt van Apeldoorn komen. De McDonalds biedt de oplossing, alleen jammer dat ze hier aan het verbouwen waren dus zochten we ons heil maar in een nabijgelegen tankstation om de tijd kapot te krijgen onder het genot van een kop koffie.
Tegen half acht zijn we dan weer bij Geurt.  Hij heeft zelfs zijn "studio / werkkamer " omgebouwd tot een heuse woonkamer !
Eddy was zo attent om een echte Weerter vlaai mee te nemen en deze wordt tijdens de pauze dan ook heerlijk opgegeten.
De foto's van de velddag op het Kootwijkerzand worden nu besproken. Opvallend is dat er een aantal bij zitten die exact op elkaar lijken en ook opvallend is dat je van een boom of tak zo veel verschillende foto's kunt maken. Na zo een dikke 30 foto's te hebben besproken en de vlaai te hebben genuttigd is het tijd voor het laatste onderwerp.
ABSTRACT !
Tja, wat is abstract ?
Wordt vervolgd.............................
Voor 2007 hebben we ons ingeschrevn voor een vervolgcursus.......................we zijn benieuwd, leerzaam is het wel, moet alleen nog in de praktijk gebracht worden. Voor info over de vervolgcursus, kijk eens op de site van Geurt !Wil je meer weten over Geurt  Besselink, bezoek zijn site eens

Natuurfotografie Geurt Besselink
Terug naar boven
Terug naar Startpagina